Αγωνίσματα IPSC (Πρακτική Σκοποβολή)

Τα αγωνίσματα της σκοποβολής IPSC διεξάγονται με πιστόλια και περίστροφα διαμετρήματος 9 mm και πάνω, τουφέκια ραβδωτά αλλά και λειόκανα τουφέκια με διαμέτρημα τουλάχιστον 20GA.

Η Σκοποβολή IPSC είναι ένα σχετικά νέο, αλλά συναρπαστικό, είδος σκοποβολής .
Στα αγωνίσματα αυτά ο σκοπευτής δοκιμάζεται σε μία σειρά από σκοπευτικά προβλήματα, τα Στάδια, που αποτελούνται από ένα σύνολο στόχων, χάρτινων και μεταλλικών, μοιρασμένα μέσα στο χώρο, που βάλει ο σκοπευτής σε διάφορες θέσεις και αποστάσεις.

Πολλαπλοί στόχοι, κινούμενοι στόχοι, στόχοι που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή βάζουν σε κίνηση άλλους στόχους, μερικώς καλυμμένοι στόχοι, κίνηση, τακτική, φράγματα και εμπόδια και γενικά ό,τι δυσκολία μπορεί να φανταστεί ο σχεδιαστής των Σταδίων, συνδυάζονται για να προκαλέσουν τους αθλητές. Οι σκοπευτές της σκοποβολής IPSC καλούνται να βάλουν τους στόχους με ευστοχία αλλά και με ταχύτητα αφού το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από την βαθμολογία δια τον χρόνο που έκανε ο σκοπευτής να βάλει κατά των στόχων.

 

Για την μέτρηση του χρόνου χρησιμοποιούνται εδικά χρονόμετρα που δίνουν το σήμα εκκίνησης και καταγράφουν τους χρόνους βολής ακούγοντας τον ήχο των πυροβολισμών του σκοπευτή.

Οι αγώνες της IPSC περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες στα τελικά αποτελέσματα, οι οποίες χρησιμοποιούνται, σαν μέθοδοι αναγνώρισης διαφορετικών τεχνικών, εξοπλισμού, φύλου και ηλικίας.

Ενδεικτικά στην κατηγορία Production ανήκουν όσοι αγωνίζονται με "πλήρες" εργοστασιακό όπλο που παράγεται σε ποσότητες άνω των 500 τεμαχίων το χρόνο και έχει υποστεί "ελαφρές" έως ελάχιστες μετατροπές. Στην κατηγορία Open ανήκουν τα πάσης φύσεως όπλα που έχουν υποστεί εκτεταμένες μετατροπές, όπως οπτικά σκοπευτικά, χαλινωτήρες ανάκρουσης και άλλα.

Η σκοποβολή IPSC αν και δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα έχει εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς αθλητές ανά την υφήλιο και καλλιεργείται σε 42 χώρες.

H Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει ετησίως περισσότερους από 200 αγώνες.
Στην Ελλάδα πάνω από 90 αθλητικά Σωματεία και πάνω από 2000 αθλητές ασχολούνται με την σκοποβολή IPSC.

Τα αγωνίσματα της Πρακτικής Σκοποβολής (I.P.S.C.) είναι τα εξής:
Πιστόλι
Λειόκανο Τουφέκι
Ραβδωτό Τουφέκι

Σε όλα τα αγωνίσματα της σκοποβολής IPSC αναγνωρίζονται κατηγορίες ανδρών, γυναικών, νέων (χωρίς διαχωρισμό εφήβων και νεανίδων), βετεράνων και παλαιμάχων.

  Η Πρακτική Σκοποβολή είναι ένα σχετικά νέο, αλλά συναρπαστικό, είδος αθλητικής σκοποβολής που έχει τις ρίζες του στην Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του '50. Ο σκοπευτής εγκαταλείπει την στατικότητα των υπόλοιπων αγωνισμάτων της αθλητικής σκοποβολής και πρέπει εκτός από εύστοχος να κινείται και ιδιαίτερα γρήγορα.
  Οι αγώνες της σκοποβολής IPSC αποτελούνται από επιμέρους τμήματα, που καλούνται στάδια. Το κάθε στάδιο αποτελείται από ένα αριθμό στόχων που είναι τοποθετημένοι στο χώρο σε διαφορετικές αποστάσεις και ύψη, αλλά και καλυμμένοι από φυσικά ή τεχνητά εμπόδια, έτσι ώστε να ζητούν από τον σκοπευτή όχι μόνον ευστοχία αλλά και κίνηση μέσα στο χώρο έτσι ώστε να μπορέσει να βάλει κατά των στόχων. Επιπρόσθετα ο σκοπευτής καλείται να επιλύσει το σκοπευτικό αυτό πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν αφού οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει από την ευστοχία του επί των στόχων θα διαιρεθεί με τον χρόνο που έκανε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του. Το σύνολο των επιδόσεων του στα στάδια του αγώνα θα τον κατατάξει αντίστοιχα στα αποτελέσματα.
  Πολλαπλοί στόχοι, κινούμενοι στόχοι, στόχοι που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή βάζουν σε κίνηση άλλους στόχους, μερικώς καλυμμένοι στόχοι, μεταλλικοί στόχοι που όταν βληθούν εύστοχα πέφτουν στο έδαφος, κίνηση, τακτική, εμπόδια και γενικά όποια δυσκολία μπορεί να φανταστεί ο σχεδιαστής των Σταδίων, συνδυάζονται για να ενθουσιάσουν τους αθλητές και να ψυχαγωγήσουν τους θεατές. Ο σκοπευτής από την πλευρά του πρέπει να συνδυάσει με επιτυχία την ακρίβεια των βολών του με την ισχύ του όπλου του, και την ταχύτητα με την οποία θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα στάδια.
  Ακρίβεια, ισχύς και ταχύτητα είναι τα ισότι΅α στοιχεία της σκοποβολής IPSC και εκφράζονται με τις Λατινικές λέξεις "Diligentia, Vis, Celeritas" (DVC). Ένα σωστά ζυγισμένο στάδιο εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την φύση των προκλήσεων που παρουσιάζονται μέσα σ' αυτό, όμως, τα στάδια σχεδιάζονται και οι αγώνες σκοποβολής IPSC διεξάγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιολογούνται όλα αυτά τα στοιχεία εξ ίσου.
  Οι αγώνες της σκοποβολής IPSC περιλαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση διαφορετικών επιπέδων εξοπλισμού. Οι Χάρτινοι Στόχοι έχουν διαστάσεις 57 x 45 και 30 x 37.5 εκατοστά, σχήμα ρόμβου και χωρίζονται σε τρεις ζώνες A, C, D οι οποίες βαθμολογούνται ανάλογα με την ισχύ του όπλου που χρησιμοποιεί ο σκοπευτής στον αγώνα. Όσον αφορά την ισχύ του όπλου υπάρχουν δύο "Συντελεστές Δύναμης" που προκύπτουν από τον τύπο Σ = Βάρος Βλήματος (σε grains) x Ταχύτητα (σε fps)/1000. Ελάχιστος συντελεστής για την MINOR κατηγορία είναι ο 125 ενώ για MAJOR είναι ο 160 στην Open και 170 στις άλλες κατηγορίες. Έτσι οι στόχοι βαθμολογούνται ως εξής: Για τα MINOR όπλα το Α=5, το C=3, το D=1, ενώ στα MAJOR το Α=5, C=4, το D=2. ΟΙ μεταλλικοί στόχοι βαθμολογούνται με την μοναδική βαθμολογία των 5 βαθμών.
  Στην σκοποβολή IPSC, το ελάχιστο επιτρεπόμενο διαμέτρημα για πιστόλια είναι 9mm (0.354"), ενώ το ελάχιστο στην MAJOR είναι 10mm (.40 ιnches).
Μέγιστο διαμέτρημα δεν υφίσταται.
Η σκοποβολή IPSC είναι το μοναδικό είδος σκοποβολής που απαιτεί εκτός από ευστοχία και επιδόσεις στίβου.
Διοργανώνονται κυρίως αγώνες με όπλα χειρός (πιστόλια και περίστροφα) αλλά και αγώνες με λειόκανα (shotgun) και ραβδωτά τυφέκια (rifles)
 

Κανονισμοί